یادداشت
... حجتالاسلام والمسلمین استاد سیدهادی خسروشاهی که به قول شیخ المورخین استاد سید محمد محیط طباطبایی: «صاحب نظری در تاریخ» است و به قول جناب آقای حمید قزوینی ـ در مقدمه خود ـ «گنجینهای غنی در بیان تاریخ و ارائه تحلیلهای مرتبط...» از سالیانی دراز ـ یک ربع قرن پیش ـ درباره زندگی و مبارزات امام «موسی صدر» هم به تحقیق و بررسی پرداخته و در این زمینه، چندین ویژهنامه و کتاب تنظیم وتحریر و منتشر ساخته است که عبارتند از:
1ـ ویژهنامه تاریخ و فرهنگ معاصر، ج 1، وزیری، 552 صفحه، نشر: مرکز بررسیهای اسلامی ـ قم، 1375.
2ـ یادنامه امام موسی صدر، ج 1 و 2، وزیری، 940 صفحه، نشر: مؤسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی امام موسی صدر، تهران، 1387.
3ـ امام موسی صدر، مصلح بزرگ اجتماعی، رقعی، 424 صفحه، نشر: دانشگاه ادیان و مذاهب، قم، 1393.
4ـ حدیث روزگار ـ مجموعه گفتگوهای پژوهشگر معاصر جناب حمید قزوینی ـ چاپ اول، رقعی، 236 صفحه، نشر: مؤسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی امام موسی صدر، تهران، 1393.[1]
و اینک کتاب حدیث روزگار با ویرایش و بازنگری جدید و نیزاضافه نمودن چند پیوست و حذف «پینوشت»ها، که عمدتاً در معرفی شخصیتهایی بود که نامشان در کتاب آمده است، در ضمن مجموعه «خاطرات مستند» ایشان تجدید چاپ میگردد. ... (این مجموعه بالغ بر پنجاه جلد خواهد بود که تاکنون 22 جلد آن چاپ و منتشر شده است...)
...کتابهای چهارگانه فوق شامل دهها مقاله و خاطرات از دانشمندان و بزرگان و شخصیتهای داخلی و خارجی دنیای علم و فرهنگ و سیاست است که در کل، مرتبط با زندگی و مبارزات امام موسی صدر یا حوادث تاریخی مهمی است که به نحوی با فعالیتهای امام موسی صدر ارتباط دارد و میتواند حقایق بسیاری را در این راستا روشن سازد.
اشاره به این نکته ضروری است که در بخشهای مربوط به «خاطرات» استاد در کتب چهارگانه، شاید مواردی تکراری به نظر برسد که این امر با توجه به فاصله زمانی یک ربع قرنی تاریخ تحریر مقالات و یا انجام مصاحبهها و تعدّد موارد، یک امر طبیعی است ولی در کل، بازگو کننده حقایق برای خواننده هر یک از کتب و آثار مزبور تواند بود.
با سپاس، پذیرای هرگونه نقد و توضیح و تصحیح و تکمیل خواهیم بود تا در چاپهای بعدی این «خاطرات مستند» مورد استفاده قرار گیرد.
مرکز بررسیهای اسلامی
سید محمود خسروشاهی
قم ـ پاییز 1396