( 0. 0 )

روحانی شیعی مرکز پژوهش‌های عقیدتی در قم با بیان اینکه مرحوم خسروشاهی در بیان آرای خود صریح، شفاف و با شهامت بود، گفت:‌ برخلاف برخی اشخاص که آرا و دیدگاه‌هایشان را به خصوص در برابر کسانی که عقایدشان مخالف مواضعشان باشد؛ پنهان می‌کنند اما علامه خسروشاهی در بیان دیدگاه‌های خود صراحت عجیبی داشت و با بیان اسناد و شواهد از آن دفاع می‌کرد.

به گزارش ایکنا، همزمان با فرارسیدن سالروز ارتحال آیت‌الله سیدهادی خسروشاهی، از استادان و پژوهشگران حوزه علمیه که به علت ابتلا به کرونا وفات کرد و غریبانه به خاک سپرده شد، مراسم بزرگداشت آن مرحوم از سوی خبرگزاری ایکنا در حال برگزاری است.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمد حسون، روحانی شیعی مرکز پژوهش‌های عقیدتی در قم طی سخنانی از طریق ویدئو در این وبینار گفت: به درخواست برادران محترم مسئول بزرگداشت نخستین سالروز درگذشت مرحوم حاج سیدهادی خسروشاهی(ره)، نطق مختصری را درباره این مرد و اندیشمند بزرگ حوزوی بیان خواهم داشت.

وی تصریح کرد: علامه خسروشاهی از مؤلفان و پژوهشگران برجسته‌ای بودند که کتب متعددی را به زبان‌های فارسی و عربی به رشته تحریر درآورده‌اند. او همچنین چندین کتب و مقابله را از منابع فارسی به عربی و بالعکس ترجمه کرده و بالاخره آثار و تألیفات او به شکل تحقیق و ترجمه گواه کوشش علمی و فقهی اوست.

حسون با بیان اینکه آیت‌الله خسروشاهی همچنین از مورخان رویدادهای مربوط به انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی(ره) است، افزود: این مرحوم مجموعه آثار و مقالاتی دارد که درباره این انقلاب مبارک نگاشته همچنین از فعالان سیاسی معاصر در ایران است که نقش مهمی در پیروزی انقلاب اسلامی و مبارزات آن دوره داشت و به همین دلیل از همان دوران تا پیروزى انقلاب اسلامى، بارها بازداشت، زندانى و یا تبعید شده بود.

حسون با اشاره به این که علامه خسروشاهی رابطه نزدیک و محکمی با بسیاری از سیاستمداران در کشورهای عربی و اسلامی و یادداشت‌های زیادی از دیدارهای خود با سیاستمداران و اندیشمندان خارجی داشته است، بیان کرد: او همچنین از مبلغان وحدت اسلامی بود و در گفت‌وگو و تقریب میان مذاهب اسلامی و ادیان آسمانی مشارکت داشت و تأثیرگذار بود و در این مسیر سفرهای زیادی انجام داد که در خیلی از مقالاتش به آن اشاره کرده است.

این روحانی مبلغ در ادامه خاطرنشان کرد: مرحوم خسروشاهی به کشورهای عربی و اسلامی بسیاری سفر کرد و حتی به دیگر کشورهای دنیا نیز سفر داشت که این سفرها او را به شخصیتی اجتماعی و سیاسی پخته تبدیل کرده بود و از رابطه نزدیکی با رجال علمی و سیاسی فارغ از اندیشه‌های آنها که در مخالفت یا موافقت با مواضع او بود، رابطه داشت.

او مجموعه افکاری را که به آن باور داشت، بیان می‌کرد و مخالفان و موافقانی داشت و برای اثبات باورهای خود و عملی کردن آن تلاش می‌کرد.

حجت‌الاسلام حسون گفت: من پیش‌تر کتب و مقالات او را مطالعه کرده بودم اما شناخت بیشترم از او مربوط می‌شود به زمانی که ایشان را برای حضور در کنفرانس بزرگداشت علامه سیدهبة‌ ‌لدین شهرستانی از علمای معاصر عراق و از منادیان وحدت اسلامی و مجاهد شیعه دعوت کردند، کنفرانسی که دانشگاه کوفه با همکاری «دانشگاه بین‌المللی علوم اسلامی» در لندن که مؤسسش  مرحوم سید محمد علی شهرستانی است،(فروردین ۱۳۸۹ شمسی) برگزار کرد.

خسروشاهی دعوت حضور در کنفرانس مذکور را پذیرفت و مقاله‌ای را هم نوشت و ارائه داد. این سفر هشت روزه و حضور ما در کنار حجت‌الاسلام خسروشاهی مفید و لذت‌بخش بود. در این سفر احمد مسجد جامعی، وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت‌الاسلام رسول جعفریان، تاریخدان برجسته نیز حضور داشت.

روحانی شیعی مرکز پژوهش‌های عقیدتی در قم افزود: طی این هشت روز فرصتی پیش آمد تا بنده با صفات و ویژگی‌های این مرد بزرگ از نزدیک آشنا شوم، زیرا طبیعی است که وقتی با کسی از نزدیک ارتباط داشته باشی می‌توانی اطلاعات زیادی از جوانب زندگی او بدست آوری.

این مرد در بیان آرا و دیدگاه‌های خود صریح، شفاف و با شهامت بود و این نقطه‌نظری مثبت است که انسان جسور و با جرئت از آرا و دیدگاه‌های خود با صراحت حرف بزند، برخلاف برخی اشخاص که آرا و دیدگاه‌هایشان را پنهان می‌کنند به خصوص در برابر کسانی که دیدگاه‌هایشان مخالف مواضعشان باشد؛ اما حجت‌الاسلام خسروشاهی در بیان دیدگاه‌های خود صراحت عجیبی داشت و با بیان اسناد و شواهد از آن دفاع می‌کرد.

وی با تأکید بر اینکه علامه خسروشاهی از روابط اجتماعی گسترده‌ای برخوردار بود، تصریح کرد: او شبکه‌ای از روابط گسترده با بسیاری از مراجع فکری، علمی و سیاسی در بسیاری از کشورهای دنیا در ایران، عراق، و کشورهای عربی، اسلامی و اروپایی داشت. خسروشاهی با سفرهای زیاد و روابط گسترده‌ای که داشت به تجربه اجتماعی بزرگی دست یافته بود و از همین رو هر جا که سخنرانی می‌کرد به عنوان یک فرد مطلع شناخته شده بود زیرا تجربه اجتماعی وسیعی داشت.

او با انقلابی‌ها و غیرانقلابی‌ها، با مسلمانان و غیرمسلمانان، با شیعه، سنی و مسیحی ارتباط داشت و همین برای او شبکه‌ای از روابط اجتماعی گسترده و یک تجربه بزرگ ساخته بود.

حسون تصریح کرد: آیت‌الله خسروشاهی یک تاریخدان، سیاستمدار و فعال در زمینه جمع‌آوری نسخ خطی بود. او خیلی از خاطرات و تجربیات خود را در زمینه‌های علم و سیاست را تألیف کرده است. از خاطرات خود با امام موسی صدر گفته یا رجال سیاسی و علمی در الجزائر و دیگر کشورها همه را تألیف کرده است.

وی افزود: ایشان در سفر مذکور هم خیلی از خاطراتش را تعریف کرد، از رابطه متشنجی که با بنی‌صدر، رئیس جمهور وقت ایران داشت و اینکه از سر اجبار به عنوان سفیر ایران در واتیکان انتخاب شده بود. او روحانی خوش مشرب و شوخ طبع حتی در حین پژوهش‌ها و ارائه علوم بود و از همین رو آدم حتی ساعت‌ها از تدریس او احساس خستگی نمی‌کرد و دیگران مجذوب کلامش می‌شدند و حرف‌ها و خاطرات او را با دقت گوش فرا می‌دادند.

روحانی شیعی مرکز پژوهش‌های عقیدتی در قم درگذشت علامه خسروشاهی در جایگاه یک مورخ و پژوهشگر را ضایعه‌ای دردناک خواند و گفت: آثار و تألیفات او گواه گفته‌های ماست. لازم است که مقالات او در مجموعه واحد جمع‌آوری شود تا معاصران و نسل‌های آینده از آن بهره‌مند شوند. همچنین بار دیگر باید تأکید کرد که علامه خسروشاهی فقط یک فرد حوزوی و فعال در تدریس علوم فقهی و دینی نبود، بلکه در زمینه‌های متعدد زندگی بشری اطلاع و مشارکت داشت.

گفتنی است، مراسم گرامیداشت سالروز ارتحال آیت‌الله سیدهادی خسروشاهی امروز، ۲۳ اسفندماه از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۲ با حضور محدود جمعی از اساتید و فضلای حوزه و دانشگاه به صورت وبیناری در ایکنا در حال برگزاری است.

ویدئوی سخنرانی حجت‌الاسلام حسون را در زیر مشاهده می‌کنید.

 

به مطلب امتیاز دهید :
( 0. 0 )
Review Count : 0 Review

Change the CAPTCHA code